Contextuele Begeleiding              Ontmoeten we vaker doen             Jelly Donkers

Perfectionisme en faalangst

Perfectionisme en faalangst gaan vaak hand in hand. Maar waar heb je het dan over als je het over faalangst en perfectionisme hebt?

Faalangst

Letterlijk is faalangst de angst om te falen. Je bent bang dat iets niet zal lukken, ook al heb je je goed voorbereid. Vaak is er ook al angst vóór de gebeurtenis. Je hebt bijvoorbeeld gedachten zoals: “Het lukt toch niet, dadelijk krijg ik een black-out”. Faalangst heb je alleen als het om een gebeurtenis gaat waarbij er iets van je verwacht wordt. Vaak hangt er ook een beoordeling vast aan deze gebeurtenis. Denk hierbij aan een proefwerk op school, een rijexamen, een sollicitatie, maar ook het stellen van een vraag tijdens de les. Doordat je angst voelt, presteer je vaak minder goed dan dat je zou kunnen. Of heb je de dagen daarvoor last van allerlei lichamelijke verschijnselen, zoals buikpijn, hoofdpijn, slecht slapen, geen eetlust. Faalangst kost je veel en brengt je weinig goeds.

Perfectionisme

Dit geldt ook voor je als je een perfectionist bent: je wilt het altijd helemaal goed doen. Maar dat “altijd helemaal goed doen” is onmogelijk. Want wat is goed en hoe zorg je ervoor dat dat altijd lukt? Je blijft meer inzet tonen, beter je best doen, er nog verzorgder uitzien, nog meer voor andere mensen zorgen. Perfectionisme zorgt voor het voortdurende gevoel dat je het niet goed doet, dat je het perfecte nog niet bereikt hebt. Dit kost heel veel stress en kan op een burn-out uitlopen.

Perfectionisme wordt meestal gezien als een goede eigenschap; op scholen wordt perfectionisme vaak, onbedoeld, gestimuleerd en beloond. Want het is toch fijn als de leerlingen of studenten goed presteren en zorgvuldig werken? Maar achter die enorme inspanning zit jij, die eigenlijk niet meer kan geven of doen dan dat je altijd al doet. Maar je weet dat het nog niet perfect is. En dus span je je nog meer in. Door het perfectionisme word je vaak faalangstig: “Wat als mijn cijfer nu weer geen negen is?” of “De vorige keer ging het rijexamen ook al niet perfect, dus nu zal het me wel weer niet lukken!”. Deze negatieve gedachten leiden tot nog meer faalangstige gevoelens, veel stress en het gevoel dat je het toch niet goed doet.

Herkenbaar?

Herken je je gedeeltelijk of helemaal in het bovenstaande? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek.


Ik vraag het gratis gesprek 'Zicht op Verandering' aan


Tijdens dit gesprek kijk ik, samen met jou, wat bij jou de stress veroorzaakt. Welke kenmerken van faalangst heb je: is het een gevoel van niet kunnen, zijn er veel lichamelijke verschijnselen, is het vooral piekeren of leg je de lat zó hoog voor jezelf dat je hier niet aan kunt voldoen? We bekijken waar het eventuele perfectionisme vandaan komt.
Meestal kun jij op het eind van zo’n kennismakingsgesprek aangeven of je het begeleidingstraject met me wilt aangaan. Je hebt dan al zicht op een of meerdere doelen voor jouw traject. Natuurlijk moet het ook klikken tussen jou en mij.

Na het begeleidingstraject kun je veel beter omgaan met perfectionisme en belemmeren de symptomen van faalangst jouw prestaties niet meer.

 


Info
Instagram
LinkedIn