Contextuele Begeleiding              Ontmoeten we vaker doen             Jelly Donkers

Blog

07.05.2023

Zelfvertrouwen

400570b58f-faalangst-i-cant-do-it.jpgWaarom zou ik meedoen, ik ben hier niet goed in. Ik durf niet zelf naar de winkel. Ik ben niet goed in vrienden maken. Ik zou willen dat ik dat kon, maar ik durf het niet. Ik zou ook zo goed willen zijn in wat die ander kan. Ik kan toch niks, ze vinden me toch niet leuk. Ik weet echt niet hoe ik dit aan moet pakken, want het past niet bij me…

Al deze uitspraken hebben te maken met het beeld dat iemand van zichzelf heeft. Je beeld van jezelf is negatief en je haalt jezelf onderuit. Je hebt ook weinig of geen zelfvertrouwen. Je stapt niet zomaar op iemand af en je probeert niet als vanzelfsprekend iets nieuws, ook al zou je het eigenlijk wel willen.

En toch is het mogelijk om hier verandering in te brengen. Stap voor stap positiever gaan denken, zorgt ervoor dat je stap voor stap meer zelfvertrouwen krijgt en dat jouw zelfbeeld verandert. Ja, leuk en aardig, maar hoe denk je nou “opeens” positiever? Dit gaat toch niet lukken, zul je denken.

Ik ben ervan overtuigd dat het wél kan. Bij de begeleiding van jongeren begin ik vaak met: “Weet je wat er in mijn keukenkastje hangt?”. Daar hangt namelijk de uitspraak ‘Geloof niet alles wat je denkt’. Vaak ben je zó streng voor jezelf en duidelijk veel minder streng voor anderen. Controleer je gedachten: zijn het feiten of slechts jouw gedachten?

Een ander aspect is je bewust worden van je eigen woordkeuze. Zeg niet “Ik kan dit niet”, maar verander dit in “Ik kan dit nóg niet”. Je zult merken dat dit meteen anders voelt en je hierdoor anders tegen jezelf en de situatie aankijkt. Zo zijn er allerlei praktische oefeningen waarmee ik je aan het werk zet en waardoor jij stap voor stap merkt dat jouw zelfvertrouwen toeneemt.

Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek, dan gaan we daarna samen aan de slag. Op weg naar een positiever zelfbeeld!

Jelly - 14:45 @


Info
Instagram
LinkedIn